verzorging hond

De verzorging van een rashond is noodzakelijk

Je hond goed verzorgen is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan

Maar waar moet je nu precies op letten? Snuffel eens door deze tips en laat je hond kwispelen van plezier!

Een rashond kopen is één , maar je moet een rashond ook verzorgen. Er wordt wel eens gezegd dat een goed verzorgde hond een blije hond is. Dat is zeker waar. Als je je trouwe viervoeter aandacht en liefde geeft, dan zal je daar ook veel voor terugkrijgen. Een zieke hond daarentegen is sip, afstandelijk, energieloos of juist strijdlustig. Je ziet je hond toch liever vrolijk kwispelen en spelen?

Een gezonde rashond begint bij een verzorgde vacht.

De vacht van een hond heeft een hele belangrijke functie. Zo reguleert die de lichaamstemperatuur en beschermt die de huid tegen invloeden van buitenaf, zoals kou, warmte en stoten. Ondanks dit verzorgen honden hun vacht niet zo heel goed. Gelukkig hebben we daar het baasje voor. Je trouwe viervoeter één tot meerdere malen per week een fijne borstelbeurt (en eventueel een wasbeurt) geven is dan ook zeker aan te raden. Dit stimuleert hun bloedsomloop en laat de vacht ook nog eens stralen!

Uitgebalanceerde voeding is van belang voor je huisdier

Op de tweede plaats is goede, uitgebalanceerde voeding van belang voor je hond. Je kunt het beste advies vragen aan een professional om te achterhalen wat de beste voeding voor het ras van jouw hond is. Zo heeft een grote, stoere Berner Sennen behoefte aan andere soort brokken dan een schattig mopshondje. Let er ook zeker op dat je niet zomaar ‘je hond in de pot vindt’. Niet al het menselijk voedsel is namelijk eetbaar voor honden. Pas bijvoorbeeld op met chocolade, noten, rauwe aardappelen, tomaten, melkproducten, zout, uien en champignons. Bij twijfel, niet geven! Lees er alles over op www.nieuwehond.nl – Voeding voor honden met onder meer een Lijst van groenten en fruit die honden mogen eten. Daarnaast ook een lijst met kamerplanten die giftig zijn voor je hond en alles wat je moet weten over voedselallergie.

De conditie van je hond bewaken

Naast voeding en vachtverzorging, is het ook belangrijk dat je de conditie van je hond goed houdt. Wat dacht je van je hond uitlaten en hem of haar de ruimte geven om te spelen? Neem je huisdier bijvoorbeeld eens mee op een wandeling door het bos. Geef je hond bovendien op tijd rust. Verder houd je een hond gezond door regelmatig de ogen, oren en vacht te checken, bijvoorbeeld op parasieten of mogelijke beschadigingen. Twijfel je over de conditie? Een bezoekje aan de dierenarts kan geen kwaad. Verder kun je je hond ook laten vaccineren, bijvoorbeeld voor de ziekte van Weil of Parvo. Je hond laten inenten? Vraag dan altijd advies aan je dierenarts.

Een kappersbeurt of manicure bij je hond

Wil jij jouw trouwe viervoeter extra verwennen? Neem hem of haar dan bijvoorbeeld eens mee naar de kapper of pedicure. Niet alleen mensen kunnen genieten van zo’n heerlijke verwennerij… Je hond zal zich als herboren voelen met net geknipte nageltjes of een behandelde vacht. Dit geldt natuurlijk niet voor alle hondenrassen, maar je kunt eens testen of je jouw hondje hier gelukkig mee maakt. Tijdens een kappersbeurt of manicure merk je vanzelf hoe jouw hond reageert en dan kun je altijd nog besluiten of het voor herhaling vatbaar is.

Slapen en rusten

Bij een goede verzorging hoort ook een goede nachtrust. Zoek een goede slaapplaats uit voor je hond, niet te koud en niet te warm. Kijk ook dat het niet tocht waar je hond slaapt. Tocht en koude temperaturen zijn niet wenselijk voor een hond. Bezorg je hond een hondenkussen of hondenmand van goede kwaliteit waar de haren niet blijven aankleven. Kijk hiervoor even op www.bopets.eu , hier vind je kwalitatieve hondenmanden.

Zo, nu heb je een aantal richtlijnen voor hoe jij goed voor jouw trouwe viervoeter kunt zorgen. Natuurlijk zijn er nog veel meer tips betreft de verzorging, maar door deze tips in acht te nemen ben je al goed op weg. Verder kom je er vanzelf achter wat jouw hond wel en niet fijn vindt op het gebied van verzorging. Ieder dier is immers anders en heeft andere voorkeuren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *